3/26/2021

Co jeść w czasie pandemii? Pomysły na szybkie i zdrowe sałatki

Pandemia wywróciła do góry nogami naszą codzienność. Dużo mniej się ruszamy, więcej czasu spędzamy z domu. Zmiana trybu życia powinna znaleźć odzwierciedlenie w naszych posiłkach. Warto starannie dobierać składniki i postawić na zdrowe odżywianie – dzięki temu wzmocnimy swoją odporność i nie będziemy obciążać organizmu ciężkimi i niezdrowymi produktami, które teraz jeszcze trudniej spalić.

Jednocześnie wielu z nas pracuje teraz z domu, dzieci uczą się zdalnie i musimy sprytnie połączyć obowiązki domowe i zawodowe. Z jednej strony więcej czasu spędzamy razem, z drugiej często zaciera się granica pomiędzy domem, a pracą.






O czym warto pamiętać przygotowując codzienne posiłki w domu?



- urozmaicenie, aby nie dopuścić do powstania niedoborów żywieniowych warto w codziennym jadłospisie uwzględnić produkty ze wszystkich grup,

- warzywa i owoce – powinniśmy zjadać minimum 400g warzyw i owoców dziennie, a najlepiej jeszcze więcej J - to daje ogromne korzyści dla zdrowia - witamina C i E, kwas foliowy, beta-karoten, flawonoidy, a także składniki mineralne i błonnik – to tylko część wartości, jakie ze sobą niosą,

- nabiał, a przede wszystkim fermentowane produkty mleczne (jogurty naturalne, kefiry, maślanki),

- produkty zbożowe pełnoziarniste

- pijmy dużo wody – może być z dodatkiem cytryny, imbiru czy np. mięty,

- jedzmy regularnie i pamiętajmy o śniadaniu – z tym mam największy problem, ale bardzo nad tym pracuję,

- ograniczmy sól i cukier, doprawiajmy ziołami - najlepiej świeżymi, cukier nie dostarcza żadnych ważnych składników odżywczych, jest tylko źródłem kalorii, ograniczajmy go więc, gdzie się da – wybierajmy przekąski mądrze – ciemna czekolada, orzechy, suszone owoce,

- jedzmy wspólnie :) z rodziną w spokojnej atmosferze – wykorzystajmy to, że spędzamy więcej czasu razem.



Moim odkryciem ostatnich miesięcy są szybkie, zdrowe i przepyszne sałatki. Wystarcza kilka chwil na ich przygotowanie, pochłaniam je na śniadanie i szybki lunch w czasie pracy.

Kopalnią inspiracji jest dla mnie portal Przepisy.pl, przede wszystkim sekcja z sałatkami. Mam kilka ukochanych przepisów, niektóre zmodyfikowałam pod kątem naszych upodobań smakowych. Naszą bazą jest zwykle roszponka, awokado, oliwa z oliwek i świeże zioła – głównie bazylia i kolendra.

Do nich dodaję najczęściej gruszkę, ser pleśniowy, pomidory, paprykę, orzechy, kiełki albo słonecznik – w zależności od tego, na co przyjdzie mi ochota. Taką sałatkę przygotowują w kilka minut i pochłaniam z dziką przyjemnością J. Szybko, zdrowo i baaaardzo smacznie.

Sami zobaczcie i wypróbujcie, na pewno znajdziecie połączenie, które przypadnie wam do gustu.



Bardzo was też zachęcam do wypróbowania przepisów z boczniakami w roli głównej – niektóre są genialne!

Powiem wam szczerze, że odkąd wprowadziliśmy do naszej codziennej diety te zasady, praktycznie wyeliminowaliśmy mięso, jemy lżej, spożywamy dużo więcej zielonych warzyw i ziół - o wiele lepiej się czujemy.

Czy i u was pandemia wpłynęła na zmianę nawyków kulinarnych?



1 komentarz:

  1. W mojej diecie raczej nic się nie zmieniło. Od zawsze lubiłam takie sałatki, szybkie, zdrowe i idealne do lunch boxa. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Maluszkowe inspiracje , Blogger